Čísla mluví jasně. Zamyslete se !!!
Před rokem 1989 se lidé potýkali s nevhodnou skladbou potravin. Byla podporována konzumace ne zrovna libového masa, což bylo způsobeno, mimo jiné, tím, že trh nebyl schopen uspokojit poptávku po jiných druzích zboží. V jídelníčku občané postrádali ryby, ovoce a zeleninu.
Od těchto dob se skladba českého jídelníčku celkem výrazně posunula k lepšímu. Jíme více ovoce a zeleniny, tučné maso nahrazujeme libovějším, jíme více rybího masa. Co je důležité, roste zájem o kvalitní potraviny. Přesto ovšem v České republice pozorujeme trend vzrůstající nadváhy obyvatelstva. Skladba stravy sice vykazuje pozitivní posun, ale lidé jedí více jídla než je jejich skutečná potřeba a nerozloží energetický příjem rovnoměrně do celého dne. Nezanedbatelný je vliv hypokineze, nedostatečného pohybu.
Rok 1992 byl pomyslným odrazovým můstkem pro prudký nárůst nadváhy v ČR. Nedělejme si iluze, že se lidé předtím více hlídali. Jen byly dražší potraviny.
Statistika z roku 2006 je již alarmující. Mezi státy EU jsme obsadili 2. příčku! Hned za Německem (škoda, že nepíšu o ekonomických ukazatelích).
Fakta o ČR
V dospělé populaci je 52% obézních.
35% spadá do kategorie nadváhy a 17% do obezity.
Nadváhou trpí více muži než ženy. 60% muži, 47% ženy.
10% dětí mezi 6-12 rokem trpí nadváhou a 10% je obézních.
Věková skupina 13-17 let má výsledek 11% obézních a s nadváhou dohromady
Rizika obezity jsem již popisoval v předešlích článcích a myslím, že si je uvědomujete. Princip je jednoduchý, pokud chci, aby tělo dobře pracovalo a cítil jsem se dobře, musím pro to něco udělat.
Mg.Tomáš Hýna